Copyright © 2004-2018 www.hansstolk.com  All rights Reserved. 

 

     

 

* Maandag 10 December: 1e persbericht Van Doorns Supercross Goes 2019. Persbericht van: www.smz.nl

 

"Na maanden van voorbereidingen is het bijna weer zover, vanaf 1 December jl. is de inschrijvingen voor de 27e editie van de “Van Doorns Supercross Goes” geopend.

Na drie jaar achter elkaar uitverkocht  te zijn gaan we dit jaar voor een nog betere editie. We zullen er alles aan doen om nog meer motorsport te laten zien. De start is zodanig dat we snel door kunnen gaan, we werken met een dubbele medische ploeg, zodat we de wedstrijden niet stil hoeven leggen indien de dokter niet in de baan is.

·         Het baanontwerp is wederom van Rinus vd Ven en Eddy Eversdijk, met wat andere elementen dan vorig jaar.

·         We zijn volop bezig om een mooi inter-startveld te krijgen daarover in de loop van de komende weken meer nieuws.

·         Tussen Kerst en oud en nieuw zullen we grond inrijden

·         Vanaf 7 Januari gaan de tribunes erin en vanaf 9 Januari gaan we de baan aanleggen.

De trainingen vangen aan vanaf Vrijdagavond 11 Januari en de wedstrijden zijn op Vrijdag 18 en Zaterdag 19 Januari 2019. Er zullen vrije trainingen en begeleide trainingen gegeven worden. Alles staat op de website. De tweetakten en Veteranen zullen deze editie op zowel de Vrijdag als de Zaterdag rijden. Verder zullen de jeugd, de hobbyrijders de Nationale, en de Inters, weer aan de start verschijnen. Voor alle informatie kunt u terecht op www.smz.nl."

 

 

* Maandag 10 December: MX Stage Nederland gaat weer naar Spanje in 2019. Persbericht van: www.mxstage.nl.

 

"Na het jarenlange succes van de MX Stage Nederland in Eindhoven kwam al snel het idee om te gaan trainen in het buitenland om op tijd klaar te zijn voor het komende seizoen. In 2014 zijn we voor het eerst naar Spanje gegaan en daarna zijn we elk jaar op herhaling geweest, met geweldige vakanties en trainingen. MX Stage Nederland is een onderdeel en samenwerking met M.C. Deurne uit Deurne. Al enige jaren organiseert MX Stage Nederland in samenwerking met M.C. Deurne trainingen in Spanje en trainingen voor gevorderde en beginnende rijders in Nederland. Helaas hadden we vorig jaar te weinig aanmeldingen zodat we voor het eerste jaar niet zijn gegaan.

·         Maar omdat we zoiets moois niet dood willen laten bloeden zijn we opnieuw samen gaan zitten en tot onderstaand project gekomen. Nieuwe locatie en nieuwe banen! We gaan iets verder Spanje in dan de jaren hiervoor, dit vooral voor het mooie weer! Spanje is een geweldig land, geweldige mensen en vooral geweldige crossbanen.

·         Er zal iedere dag les worden gegeven door onze trainer, wel zal er afzonderlijk per rijder gekeken worden of het verstandig is om ‘n rustdag in te lassen.

·         Er zal in 2 groepen les worden gegeven, ‘n groep kleintjes/beginners en ‘n groep groten/gevorderde rijders. Per groep is er maximaal plaats voor 10 rijders.

·         HIER vind je alle informatie over de trainingsweek, datum en locatie.

Schrijf je snel in want vol = vol ! Mocht je vragen hebben dan kun je die stellen via spanje@mxstage.nl. Meer informatie is te vinden op www.mcdeurne.nl en www.mxstage.nl. "

 

 

     

 

* Maandag 22 Oktober: Sorry mensen maar Hanssie was ff druk om te wennen aan het nieuwe werk als ook de dagdienst. Het valt niet mee om na bijna 25 jaar in 2 ploegen te hebben gewerkt nu overdag te werken. En dan ook nog bij een nieuwe werkgever waar ik verantwoordelijk ben voor de zetterij waar het erg druk is. Maar het begint te wennen en dus zal ik ook weer meer tijd aan de website besteden. Zo heb ik alvast de Wedstrijd Data pagina bijgewerkt met de GP data voor 2019.

 

        

 

* Donderdag 27 September: Willemsen/Bax maken deel uit van het winnende Nederlandse team. Bron: www.teamwillemsen.com.

 

"Team Nederland dat dit jaar bestond uit Etienne Bax/Kaspars Stupelis, Daniel Willemsen/Robbie Bax en Koen Hermans/Nicholas Musset hebben in het Deense Slagelse de Sidecarcross of Nations gewonnen. Team Nederland begon als titelverdediger aan de wedstrijd en heeft de titel op dominante wijze weten te prolongeren.

1.       Het weekend begon op Zaterdag met wisselend succes. Hermans/Musset wisten hun kwalificatieheat te winnen maar zowel Willemsen/Bax als Bax/Stupelis kwamen in de problemen. Door een valpartij in de eerste bocht na de start kwam Willemsen niet verder dan een elfde plaats. Bax/Stupelis kregen een steen tussen de schijf waardoor het blokkeerde en ze noodgedwongen de wedstrijd moesten verlaten. Door de tegenslagen van Bax en Willemsen kwalificeerde team Nederland zich pas als zevende voor de wedstrijd.

2.       Op Zondag verliep alles voortvarend voor het Nederlandse team. Bax won de eerste manche en omdat Willemsen als tweede binnen kwam, namen ze gelijk de leiding in het landenklassement in handen. De tweede manche werd gewonnen door Hermans en Willemsen kwam hierin als zesde over de finish. In de derde en beslissende manche waren het opnieuw de Nederlanders die de wedstrijd domineerden. Hermans won op overtuigende wijze de wedstrijd terwijl Bax een inhaalrace moest rijden. Ondanks dat hij nog een keer ten val kwam, wist hij helemaal terug te komen naar een tweede plaats. Nederland sloot de dag in stijl af en prolongeerde haar titel."

 

* Donderdag 27 September: Hallo Allen. Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

"In het weekend van 15 en 16 September jl. was de laatste EK van dit seizoen, voor Rick tevens de laatste op de 125cc.  De baan was geprepareerd op het circuit TT Assen. Niet de makkelijkste baan maar Rick kon zich er wel in vinden. Met de tijdtraining op Zaterdag zette  Rick een 6de tijd neer.   In de middag was ook al de eerste manche!

1.       Rick had een goede start en ondanks dat hij een harde impact had met een rijder kon hij op een derde plek in de kopgroep beginnen!!   Hij reed netjes en strak en was op weg om de tweede man te passeren, en dat lukte!!  Toen hij aan het strijden was om de eerste plek moest hij een achterblijver passeren en kwam hij in een verkeerde geul waardoor de nummer drie Rick weer kon passeren. Rick probeerde deze plek weer terug te krijgen alleen begon zijn rug weer roet in het eten te gooien waardoor hij lucht te kort kwam en niet meer de kracht had om weer in de aanval te gaan, en kwam op een derde plek over de finish.

 Rick zocht de Yamaha fysio op om aan zijn rug en knie behandeld te worden om voor Zondag er weer voor te gaan.

2.       Zondag de tweede manche, deze was al vroeg in de morgen. Rick was duidelijk zenuwachtig de laatste moet goed gaan en dan met een lichaam die niet helemaal fit is geeft stress. Dit was bij de start ook te zien want zijn reactie was niet super snel, dus toen maar hopen dat hij toch op een plek voorin de wedstrijd kon beginnen.  Hij begon ergens rond  de 12de plek:  phoe werk aan de winkel!! En dat deed hij,  elke ronde schoof hij naar voren en lag op een gegeven moment op een vierde plek! Met een gat van ongeveer 7 sec. achter de derde! Ik ging er vanuit dat hij deze niet dicht zou rijden maar zijn lichaam liet hem niet in de steek en hij kwam zien der Ogen dichterbij. Zo dicht dat hij de nummer drie passeerde en zelfs op jacht ging naar de nummer twee, wat mooi! Met nog drie bochten te gaan zette hij de aanval in maar toen ging het voorwiel even iets onverwachts doen waardoor de korte afstand die nog te gaan was tot de finish net niet genoeg was om als tweede te eindigen. Maar wat spannend en wat een mooie afsluiter voor Rick van dit toch wel horror seizoen vol blessures. Overall was Rick 2 deze dag!! Super!

Nu is het tijd om het lichaam te laten herstellen, even rustig aan en even geen motor!  Ondertussen zitten wij niet stil want ook de voorbereidingen van het nieuwe seizoen zijn in volle gang. Rick maakt de overstap naar de 250cc 4 takt,  blijft bij Yamaha. En als het plan van Yamaha die ze hebben voor Rick door kan gaan gaat er veel veranderen voor Rick en ons!  Het is een unieke kans dus we doen heel hard ons best om alles rond te krijgen, hopelijk ook weer met  jullie!! Zo gauw we meer weten kom ik met “hopelijk” mooi nieuws!!!!"

 

 

     

 

* Maandag 17 September: Herlings schrijft motorsport-geschiedenis in de ‘Kathedraal’ Bron:  www.mxgp-assen.com.

 

"Wat een ontlading, wat een vreugde! Jeffrey Herlings kon Zondag 16 September jl. op het TT Circuit Assen voor ruim 42.000 toeschouwers zijn geluk niet op. Het geluk straalde van hem af nadat hij op het TT Circuit Assen de finish van de MXGP had bereikt en van de motor af stapte. Omringd door zijn technische staf, fans, en andere gelukkigen die vlak bij hem konden komen, straalde hij als nooit tevoren. De nieuwe wereldkampioen in de MXGP had op Nederlandse bodem geschiedenis geschreven. Hij kon zich laten huldigen als eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de motorcross, de MXGP. Minister Bruno Bruins bezocht de Motocross Grand Prix of the Netherlands die met volle tribunes en een groot oranjelegioen een uitstekende opmaat leek voor de in 2019 geplande Motocross of Nations. 

Toen hij zijn monteur en inmiddels goede vriend Ruben Tureluren in de armen viel, brak Herlings. Even vloeiden de trainen bij de nieuwe wereldkampioen en kwam de emotie van twee jaren keihard knokken voor het hoogste naar buiten. In de eerste van de twee MXGP-races van Assen kende Herlings geen enkele tegenstand, ook niet van zijn directe belager in het WK, de Italiaanse stalgenoot Antonio Caïroli. Deze mocht slechts anderhalve ronde ruiken aan een dagsucces, maar daarna vond Herlings het genoeg. Hij nam het heft in handen, greep de eerste plek en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Zonder enige tegenstand van Caïroli finishte Herlings als eerste met dertig seconden voorsprong op zijn concurrent.

‘Droom die werkelijkheid is geworden’ Race twee zou alleen een formaliteit worden, maar het pakte iets anders uit. Herlings viel in de eerste ronde en moest vanaf plek vijf de race opnieuw beginnen. Maar het duurde niet lang of hij had de negen seconden achterstand op koploper en concurrent Caïroli goedgemaakt. In ronde tien pakte Herlings de kop over om die niet meer uit handen te geven. Hij onderstreepte met de zege in race twee zijn suprematie. Dolblij was hij na afloop. “Een droom is werkelijkheid geworden en dat zo dicht bij huis. Geweldig. Mentaal was het vandaag heel zwaar met al die media-aandacht en alle ogen die op mij gericht waren. Maar in de laatste ronde heb ik echt kunnen genieten”, aldus een dolblije Herlings die geschiedenis schreef op het TT Circuit Assen.

De in Assen altijd snelle Glenn Coldenhoff greep met een vierde plek net naast het podium, maar kon als Nederlander op hetzelfde gejuich als Herlings rekenen vanaf de tribunes. Brian Bogers maakte in Assen na veel blessureleed zijn voorzichtige comeback met een beste resultaat van zestiende in de eerste manche."

 

Aanvulling Hanssie: Hanssie vondt nog een oude foto uit Maart 2008 van een jeugdige Jeffrey Herlings die dat jaar zeer succes rijk zou worden en verschillende kampioenschappen op zijn naam schreef. Toen nog gesteund door MX Boost die dit jaar ook het 10 jarig jubileum viert.

 

     

 

* Maandag 17 September: Een drukke bedoeling en veel reizen de afgelopen paar weken. Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

·         "Na dat Rick twee weken bij het team in Frankrijk was geweest ter voorbereiding en herstel kwam hij aan in Zwitserland voor de EK! De rug voelde goed en hij ging er weer voor! Harde baan maar op bepaalde momenten heel nat waardoor er een beste modderlaag op lag. De training ging goed en Rick maakte zich op voor de eerste manche! Hij had hier een goed weekend met een P2 en P4 waardoor hij op het podium stond met een totaal 3de plaats, mooi om er zo weer in te stappen!!

Vervolgens gingen ze de volgende dag beginnen vanaf Zurich aan de lange reis naar Australie voor de Jeugd WK! Dat was een best eind maar gelukkig had Rick niet zo veel last van een jetlag en konden ze een aantal dagen wennen voor de wedstrijd begon!  Zaterdag waren er twee vrije trainingen en een kwalificatie training.

1.       De eerste training ging Rick rustig de baan bestuderen en lekker warm draaien.

2.       De tweede training ging hij aanzetten om een mooie tijd neer te zetten, hij zette een 4de tijd neer!

3.       De kwalificatie training ging niet goed. Rick kon niet in het ritme komen en ging er twee keer naast liggen. Niet ernstig maar zijn rug, wat natuurlijk nog een zwakke plek is, speelde daardoor weer op: dat was niet goed.

Hij heeft de nacht die volgde alles gedaan wat hij kon om zichzelf zo goed mogelijk op te lappen voor de wedstrijd de volgende dag! Wij zagen het zelf somber in en dachten dat hij zondagmorgen niet aan de start zou kunnen staan, doordat zijn rug “te” veel roet in het eten zou gooien. Maar Rick wilde rijden.

·         De eerste manche had hij een goede start maar bij de eerste bocht ging het niet zoals het zou moeten en begon hij rond de 15 de plaats aan de wedstrijd. Hij kon toch de focus pakken en begon naar voren te rijden en kwam als 4de over de finish.

·         De tweede manche was de start niet goed en moest hij in de achterhoede beginnen.. Ook hier kon hij zich weer vermannen en begon weer naar voren te rijden.. Uiteindelijk kwam hij hier als 8ste over de finish..

Er zat meer in dat is zeker maar toch knap dat je met zoveel blessure leed, dus ook geen topconditie op dat moment toch 6de word van de wereld met hetzelfde aantal punten als 5 en 4!! Eindelijk thuis waar het  rusten, herstellen en maandag weer naar school geblazen is!!

·         Aankomend weekend moet hij naar Polen waar hij gaat deelnemen aan de EMXofNations.  Waar hij samen met Roan vd Moosdijk de klasse 125/250 zullen vertegenwoordigen voor Holland!!  Hopen dat het een mooi weekend voor ze word!

Afgelopen weekend zou Rick in Polen aan de start staan voor een MXofNations maar dit kon Helaas niet doorgaan.

 

Toen heb ik geprobeerd of Rick nog deel kon nemen aan de ADAC wedstrijd in Gaildorf. Dit zijn Duitse crosswedstrijden  die altijd veel bezocht worden, en waar menig toprijder aan deel neemt.  Helaas zat de 125cc vol! Ik had gehoopt dat er misschien zo aan het eind wel een paar gaatjes zouden zijn maar nee! Toen een dag later kreeg ik toch een mail van Kemco Sports die altijd de inschrijvingen voor mij doet dat het toch was gelukt. Het Duitse WZ racing team had het gezien en had aangegeven dat er een afmelding was, yes dat was heel attent en nu kon Rick toch meedoen. Gauw de papieren regelen en gaan. En met een mooi resultaat!

·         Ondanks dat Zaterdag met de “start training” notabene (dit gaat nergens om)een  andere rijder het nodig vond om Rick er bewust af te rijden waardoor Rick de rest van het weekend met een dikke knie rond liep, en het rijden er niet fijner van word stond hij wel op het podium!!  In de eerste manche finishte Rick op een vijfde plaats terwijl de rijder uit Zenderen in de tweede manche als tweede werd afgvlagd. In de daguislag betekende dat een Derde plaats!!

Aankomend weekend staat EK Assen op de kalender! Tevens de laatste EK van dit seizoen. En dan begint de voorbereiding voor volgend jaar alweer, ook altijd weer spannend!"

 

* Maandag 17 September: Shana in Women Motocross of European Nations.  Persbericht van: www.shanavandervlist.nl.

 

"Vorig weekend had Shana na een lange tijd weer een wedstrijd. Samen met Nancy van de Ven mocht ze voor team Nederland naar Polen, de Women Motocross of European  Nations. Voor Shana was dit de eerste keer dat ze mocht deelnemen aan deze wedstrijd en had er erg veel zin in.

·         Op Vrijdag de inschrijving en keuring en in de avond was er een openingsceremonie in Gdansk. Hier werden alle teams voorgesteld en Nederland was alleen met een damesteam gekomen.

Tijdens de vrije training op Zaterdag  moest Shana in het begin erg wennen aan de baan. De rondetijden werden steeds beter en ze had een goed gevoel voor het weekend. In de middag was de kwalificatiewedstrijd, ze pakte geen goede start en het was een erg moeilijke baan om in te halen. Ze finishte op een 6de plaats en wist dat ze de snelheid had voor een betere klassering. Samen met Nancy hadden ze zich als 2de gekwalificeerd voor de wedstrijd op Zondag.

1.       Op Zondag tijdens de 1ste manche was de start weer niet goed en het werd een inhaalrace. De hele manche was ze veel in gevecht en eenmaal op de 6de plaats aangekomen, lukte het haar niet om het verschil te maken. Ze finishte op plaats 6 en was gebrand op een betere uitslag in de 2de manche.

2.       In de 2de manche pakte ze een veel betere start, rond de 5de plaats. De hele manche was ze in gevecht om de 4de plaats met de Italiaanse dame Giorgia Montini. Na een spannende wedstrijd wist Shana 1 ronde voor het eind haar toch te passeren en reed zo op de 4de plaats. Shana kwam als 3de over de finish, omdat Nancy in de laatste ronde problemen had gekregen met haar motor. Het rijden ging een stuk beter dan in de 1ste manche en ze kon met een goed gevoel richting huis.

Het dames team van Italië werd  de nieuwe Europees kampioen. Team Nederland werd 3de algemeen, met een gelijk aantal punten als de nummer 2 Denemarken. Aankomend weekend staat de WMX in Assen op het programma, een wedstrijd waar Shana al lang naar uitkijkt!!"

 

 

     

 

* Maandag 3 September: Klucht MACL Lichtenvoorde 3e act. Na eerst het stof debakel tijdens de Zwartecross, waar de MACL de baan verhuurt aan de Feestfabriek maar wel verantwoordelijk is voor het baanonderhoud!!, dan de verschuiving van de Nationale KNMV wedstrijd en de Streekwedstrijd vanwege de droogte en de afbouw werkzaamheden van het Zwarte Cross festival nu het afgelasten van deze wedstrijd. Lees hieronder wat voor smoes de MACL nu bedacht heeft, bron: www.facebook.com/streekwedstrijdenachterhoek.

 

"Beste Streekcrossers,

Een paar weken geleden hebben we jullie bericht dat de Streekwedstrijd van Zaterdag 1 September jl.in Lichtenvoorde niet door kon gaan.   Er is toen een vervangende datum gevonden en dat was Zaterdag 20 Oktober  as. alleen kan deze helaas ook niet doorgaan want de gemeente geeft geen vergunning meer af voor deze wedstrijd.

Nu is er door de centrale organisatie een andere oplossing bedacht, de wedstrijd kan worden verplaatst naar de VAMAC te Varsseveld en kan dan op Zondag 14 Oktober as. worden verreden. Wij zijn blij dat de wedstrijd in ieder geval behouden blijft op de kalender, op een andere datum en op een ander circuit.

·         Bij deze wedstrijd zullen ook de NK Zijspannen en NK Quads van de KNMV hun laatste wedstrijd rijden voor het kampioenschap.

Wij zullen aan het eind van de dag ook meteen de totaal huldiging doen van het streekkampioenschap 2018."

 

 

     

  

* Donderdag 30 Augustus: Podium voor De Wolf en Karssemakers bij WK Junior Motocross Australië. Bron: www.knmv.nl.

 

"Op het circuit van Horsham in Australië was het WK Junior Motocross voor de klassen 65cc, 85cc en 125cc. De Nederlanders deden het goed en streden in alle klassen mee voor de podiumplaatsen. In de eerste manche pakten Lotte van Drunen (65cc) en Kay de Wolf (85cc) de tweede plaats. In de tweede manche eindigde Dave Kooiker (85cc) als tweede.

·         In het totaalklassement van de 85cc klasse, die werd gewonnen door de Amerikaan Caden Braswell, eindigden Kay de Wolf, Kay Karssemakers en Dave Kooiker op de tweede, derde en vierde plaats.

·         Lotte van Drunen werd knap vierde (2-8) in het totaalklassement van de 65cc klasse, met evenveel punten als de rijder op de derde plaats.

·         Raivo Dankers eindigde als vierde (6-5) in de 125cc klasse.

In het landenklassement legde Nederland, achter gastland Australië, beslag op de tweede plaats."

 

* Donderdag 30 Augustus: Zwartecross 2019 een week opgeschoven. Bron: www.zwartecross.nl.

 

"Zwarte Crossers, jullie lezen het goed: de Zwarte Cross 2019 wordt een week verplaatst. Dat wil zeggen dat de juiste data voor de komende editie 18, 19, 20 en 21 juli 2019 zijn. De reden hiervoor is dat op de eigenlijk geplande data van 11, 12, 13 en 14 juli een Grand Prix in Azië is toegevoegd aan de MXGP en MX2 kalender."

 

     

 

* Zondag 8 Juli: Bax Stupelis kampioen ONK Sidecar Masters 2018.

 

De laatste wedstrijd om het Dutch ONK Sidecar Masters werd onder warme omstandigheden verreden. Al een wonder dat deze wedstrijd doorging vanwege de lange droogte maar gelukkig ging alles goed. Maar 20 combinaties stonden aan de start waarvan 7 Inters, 2 Buitenlandse, 10 Nationale en 1 herintredende combinatie. Een bedroevend aantal combinatie’s zeker als men bekijkt dat circuit “Kwintelooyen” een van de mooiste banen in Nederland is. Die herintredende combinatie wilde graag met  de Zwartecross mee rijden en heeft dit bij de KNMV aangevraagd. Ja dat kon mits ze even een Inters startbewijs aanvroegen en de laatste ONK mee zouden rijden.  Dit deelnemersveld is eigenlijk niet ONK waardig en ik denk dat de KNMV toch met België om tafel moet gaan zitten om een gezamenlijk kampioenschap op te zetten, en misschien daar zelfs Duitsland bij te betrekken. Want nu kruisen deze 3 landen hun data regelmatig en wat Nederland betreft zijn de Inters klaar met hun wedstrijden hier, rest hun nog 3 GP’s en dan kunnen ze al aan de winterslaap gaan beginnen. Jammer genoeg was de publioeke opkomst zeer laag, zelfs vele verfente zijspan fans heb ik niet gezien helaas.

Het was spannend om zowel het kampioenschap want Bax/Stupelis hadden 1 punt voorsprong op Hermans/Musset. Maar ook om de plek 3 t/m6 was nog van alles mogelijk. Hermans was het snelste in de tijdtraining voor Bax, Willemsen en Veldman.

·         In de eerste manche kwam Hermans slecht weg omdat hij bij de start werd ingesloten in de eerste bocht. Veldman nam de kopstart voor Bax, Willemsen, Hermans en Justin Keuben die deze keer met Kenny van Gaalen reed. Lang kon Keuben niet van zijn goede start genieten want in de 5e ronde kwam hij de pits binnen rijden met een lekke voorband. Hermans was al snel voorbij Willemsen maar moest toen proberen Veldman voorbij te komen. Julian en Glenn zetten alles op alles om Koen en Nicolas maar achter zich te houden want zij gingen voor de 3e plaats in het kampioenschap. De fransman Boussy, die Dagwin Sabbe naast zich had staan, reed zich vast in een gat waardoor oa. Bjorn Roes, deze keer weer samen met Peter Beunk die vanwege een op handenzijnde bevalling bij zijn vrouw niet 800 kilometer in Duitsland wilde rijden, stil kwamen te staan. Roes begon als 16e weer aan de wedstrijd en finishte als 8e. Ondertussen was Hermans ook voorbij aan Veldman maar hij kon het gat niet meer dicht rijden. Zo stond Bax dus nu 3 punten voor op Hermans met nog 1 manche te rijden.

·         Hermans pakte resoluut de kopstart in de 2e manche voor Veldman, Thomas en van Werven. Bax kwam als 5e door de eerste bocht met Willemsen als 6e. Dat beloofde dus vuurwerk en Bax ging in de achtervolging terwijl Willemsen maar niet op gang leek te komen. Bax zat al snel op de 3e plaats met voor hem Veldman en Hermans dus. Daarachter zakte van Werven weg tot ze uit de wedstrijd gingen zo te zien had Mans een polsblessure opgelopen.  Ook als snel vielen Thomas/v.d. Putten op en 5e plaats liggend uit de wedstrijd. Hierdoor schoven Willemsen en Roes  2 plaatsen op maar verloor Roes zijn 5e plaats met nog 2 ronden te rijden aan Kops die als 9e was begonnen. Bax reed berekend het gaatje dicht naar Hermans en pakte de leiding in de wedstrijd en stond die ook niet meer af. Hier werd de combinatie Bax/Stupelis de nieuwe ONK Sidecar Masters 2018 kampioen en gaf Etienne zijn bakkenist Kaspars  een mooi  verjaardagskado. Willemsen reed ook nog voorbij aan Veldman en werd hiermee 3e in deze manche en stelde hiermee zijn 3e plaats in het kampioenschap veilig.

·         Bij de Quads kon Mike van Grinsven al kampioen worden mits hij 2x voor Joe Maessen zou finishen want voor aanvang van de wedstrijd had Mike al 60 punten voorsprong op Joe. Op het schitterende circuit “Kwintelooyen”voelde Mike zich prima thuis, en was gewend aan de nieuwe stuur uitslag die hem in Emmen nog een paar keer deed vallen. Mike  pakte 2e keer kopstart en niemand die hem echt meer bedreigde, al probeerde Joe Maessen het nog wel. Ook Ricardo Phoelig wilde in de eerste manche er bij blijven maar een kontwipper in een afdaling deed Ricardo in het zand happen. Voor Mark de Vries was het na een één ronde al over en uit, het Honda blok had de geest gegeven. Davey de Cuyper reed lang op de 3e plaats met Koen Jansen achter hem. Maar Koen pakte in de 10e ronde die 3e plek van Davey af. De 2e manche was qua top 3 saai, Mike 1, Joe 2 en Ricardo 3. Marc de Vries viel van plek 4 naar 12 terwijl Koen Jansen vanaf de 2e ronde op de 4e plaats reed. Met dit resultaat werd Mike dus vroegtijdig ONK Quad Masters 2018 kampioen want de Quads rijden nog 1 ONK en wel op 9 September as. in Geldermalsen. 

 

     

 

* Vrijdag 6 Juli: Droogte gooit roet in het eten voor de EK titel. Persbericht van: www.shanavandervlist.nl.

 

"Aankomend weekend stond de finale voor het Europees Kampioenschap in Markelo op het programma voor Shana. Ze had er erg veel zin in. Alle wedstrijden stond ze aan kop tot de laatste manche in Polen, waar ze te kampen kreeg met een grote tegenslag. Ze zakte naar de 2e plaats, maar nog niks aan de hand want ze zou de de schade in Markelo nog kunnen herstellen. Helaas kregen wij afgelopen maandag te horen, dat de wedstrijd in Markelo is afgelast in verband met brandgevaar door de droogte. Hier hadden we natuurlijk nooit op gerekend ! Dit is voor Shana natuurlijk een grote domper en ze baalt er enorm van. Dit zijn helaas dingen waar je zelf geen controle over hebt. Shana heeft dit seizoen erg hard gewerkt om de EK titel binnen te halen. Zo zie je maar dat er tot op het laatste moment van alles kan veranderen. Shana zal zich verder volledig focussen op de laatste 2 WK wedstrijden. Op 13, 14 en 15 juli zal Shana op uitnodiging van de organisatie van de Zwarte Cross deelnemen met een wildcard."

 

     

 

* Zondag 17 Juni: Pfffff Hanssie loopt achter qua update van de website maar ik wil vanaf nu weer proberen om een beetje bij te blijven. Het achterlopen komt omdat ik allerlei andere verplichtingen heb die ik moet vervullen om toch nog iets van de toekomst te maken zonder mijn huidige werkgever. Gelukkig had ik vorige week Zondag een leuk uitje naar Borculo om de KNMV jeugd even te gaan bekijken. Vele oude bekenden weer gezien en gesproken maar ook weer nieuwe mensen kennen geleerd. Maar vooral genoten van de jeugd die op dit technische circuit goed hun best deed met als hoogte punt de 85cc grote wielen waar de beide Kay's werkelijk de sterren van de hemel reden.

 

Winst voor Kay Karssemakers op het ONK 85cc in Borculo. Persbericht van: www.mxkarssemakers.nl.

 

"Afgelopen weekend stond in Borculo de negende wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen op het programma. Kay Karssemakers van Team Youth Pro MX liet opnieuw zien dat hij steeds beter in vorm aan het komen is en en won met een eerste en tweede plaats in de manches het dag klassement. Daarnaast wist de 13- jarige Kay op het technische circuit zelfs het baanrecord te verbeteren.

·         's ochtends in de tijdtraining lukte het Kay niet om lekker in het ritme te komen. Daarnaast was het erg druk op de baan waardoor het lastig was om een vrije ronde te vinden waarin hij een snelle tijd neer kon zetten. Desondanks zette hij toch een vierde tijd op de klok maar was hier verre van tevreden mee.

·         Gemotiveerd stond de Youth Pro MX rijder achter het starthek voor de eerste manche. Toen het starthek naar beneden klapte reageerde Kay goed en dook op een derde plaats door de eerste bocht. Gelijk nam hij de tweede plaats over en zocht het achterwiel van de leider. Echter lukte het Kay ook nu niet om meteen lekker in het ritme te komen, dit was ook duidelijk te zien aan het rijden. Halverwege de wedstrijd maakte de kopman een foutje waarvan Kay kon profiteren en de leiding in de wedstrijd kon overnemen. Echter bleef zijn concurrent kort in het achterwiel en opnieuw werd Kay terugverwezen naar een tweede plaats. Hier was Kay duidelijk niet tevreden mee. In de slotfase van de wedstrijd had Kay duidelijk een beter ritme gevonden en zette hij alles op alles. Na een spannend slot nam de Alpinestars rijder twee ronden voor de finish met een hele mooie inhaalactie de leiding terug over en won de manche.

·         Gebrand op nog een goed resultaat begon Kay op een tweede plaats aan de tweede manche. Echter kwam Kay in de eerste ronde van de wedstrijd met zijn hand tegen een paaltje wat hem één plaats kostte. Gelukkig herpakte Kay zich snel en nam één ronde later de tweede plaats terug over. De Aalster Tentenbedrijf en Rijkers Bedrijfswagens gesponsorde rijder had al snel een fijn ritme gevonden en ging met hele snelle rondetijden op jacht naar het achterwiel van de kopman. Met de snelste rondetijd in de wedstrijd kon Kay op de Vos Oss KTM machine de aansluiting met de kopman maken en er ontstond een enorm spannend gevecht om de winst in de tweede manche. Kay probeerde het aan alle kanten en zat er meerdere keren enorm dichtbij. Toen Kay in de slotfase van de wedstrijd iets meer moeite had met een achterblijver die net voor hem reed werd dit gelijk afgestraft en werd de achterstand te groot om nog een aanval in te kunnen zetten. Enigszins teleurgesteld kwam de Youth Pro MX rijder op een tweede plaats over de finish.

Met een 1-2 in de manches won Kay het dag klassement in Borculo. Dat het met de snelheid goed zit bleek wel aan de rondetijden in de tweede manche. Kay reed namelijk niet alleen de snelste rondetijd van de wedstrijd maar wist ook het baanrecord te verbeteren. In de tussenstand om het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen bezet Kay momenteel de tweede plaats en heeft in Borculo een aantal puntjes goedgemaakt op de leider in het kampioenschap. A.s. weekend staat de vierde selectiewedstrijd in het EK 85cc op het programma in Slowakije. Het weekend daarna gaat het ONK weer verder in Lelystad!"

 

* Zondag 17 Juni: Kay de Wolf wint een manche in het ONK 85cc in Borculo. Persbericht door: Arno v.d. Brink.

 

"Kay de Wolf van het Beursfoon KTM team heeft in het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Borculo een manchezege weten te pakken. Na twee valpartijen werd de Wolf in de eerste manche derde maar revancheerde zich in de tweede manche door als winnaar over de finish te komen waarmee hij tweede werd in het dagklassement.Kay voelde zich goed thuis op het snelle, technische circuit van Borculo. In de training veroverde hij de pole position en mocht hiermee in beide manches als eerste een plaats uitzoeken achter het starthek.

·         In de eerste manche pakte Kay kopstart en zette gelijk een hoog tempo in. In het midden van de wedstrijd had hij al een voorsprong op weten te bouwen van zes seconden totdat hij even ten val kwam. Dit koste hem de koppositie maar in de daaropvolgende ronden wist hij het gat tot aan de kopman te dichten. Wiel aan wiel gingen beide rijders over het circuit en vochten voor de winst in de eerste manche. Het gevecht werd beslist toen de kopman voor een bocht hard in de remmen ging waardoor Kay zijn achterwiel aantikte en ten val kwam. Hierdoor verloor hij ook nog de tweede plaats en kwam als derde over de finish.

·         In de tweede manche revancheerde hij zich door van start tot finish aan de leiding te rijden en de manche winnend af te sluiten. Met een 3-1 in de manches eindigde de crosser uit Eersel op een tweede plaats in het dagklassement.

Aankomend weekend zal Kay van start gaan in de vierde voorronde van het Europees Kampioenschap in het Slowaakse Sverepec."

 

* Zondag 17 Juni: EK St. Jean de Angely. Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

"Afgelopen weekend was het zo ver:  Rick stond voor het eerst aan de start bij de EK!  In Frankrijk,  mooie baan, technisch met voor ons Hollanders niet voor te stellen steile hoge ups en downs!!

·         De training ging netjes en Rick had de derde tijd in zijn groep.

1.       Vervolgens was daar de eerste manche, altijd weer spannend: start hij mee; houd hij het vol, aangezien zijn armen nog niet helemaal top zijn! Nou hij ging ervoor. Hij startte goed en reed een dijk van een wedstrijd!  Het lukte hem om als derde over de finish te komen!!  Wat zelfs voor het Franse publiek applaus waardig was en dat is wel even een kippenvel moment als je daar als moeder tussen staat!!Ook Rick was erg blij met het resultaat.

 s'Nachts waren er dikke buien voorspeld en die kregen we dan ook. Gevolg was dat Zondagmorgen de baan heel nat was en dit zand word dan heel plakkerig en zwaar! Normaal mogen ze 5 minuten rijden voor de manche begint maar Rick en later bleek alle rijders, besloten dit niet te doen! Hierdoor word de motor al zo zwaar dat je bij de start het al zou verliezen dus gingen ze allemaal rechtstreeks de wedstrijd in.

·         Ook hier had Rick een goede start en zat gelijk in de kopgroep! Met deze omstandigheden gaat het niet meer om hoe snel je gaat maar hoe slim je bent. Rick reed gecontroleerd en constant en lag zelfs op de tweede plek !! Hoe meer er werd gereden hoe slechter de baan werd en al gauw werd het ook een behoorlijke chaos.  Zo zaten er verscheidene rijders vast tegen de steile hellingen op of konden gewoon niet boven komen! Er werd zelfs een stuk buiten de baan gebruikt om een aanloop te kunnen maken om boven te komen. echt bizar!! Uiteindelijk ging Rick doordat hij een andere lijn moest nemen ook onderuit maar het grootste probleem was dat door de vele dikke modder de kickstarter bleef hangen. Vervolgens heeft Rick de motor de helling af laten rollen in de hoop hem zo weer aan de praat te krijgen en dat lukte.. pfff! Hierdoor was hij op de derde plek terecht gekomen maar dat was ook prima! Dit zou een podiumplek opleveren!! Helaas een ronde verder toen Rick weer één van de steile hellingen omhoog moest kon de koppeling het niet meer bolwerken. Hij kon net boven komen maar dat was het dan ook, over en uit.

Een bijzondere manche waarvan de 40 rijders maar 12 of 13 rijders zijn gefinisht.  Uiteindelijk is Rick totaal deze EK 5de geworden en allemaal tevreden mensen. Een super goede comeback, dus voor ons best wel een mooi begin!! De eerst volgende EK zal in Lommel zijn in het weekend van 5 augustus dus heeft hij nog even tijd om nog sterker te worden. Aankomend weekend zal Rick Zondag in Veendam een ONK rijden!

Gr. Anuska."

 

 

     

 

* Maandag 28 Mei: De ONK in Harfsen. Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

"Gisteren was er voor Rick weer zijn eerste officiële wedstrijd na 3,5 maand er uit te zijn geweest! Rick had in de training de tweede tijd en toen hij wou beginnen aan de training maakte hij een proefstartje! Dit is dus niet meer toegestaan sinds begin van het jaar, en dat wisten we niet.  Tja de regeltjes lezen hè, maar natuurlijk zijn er altijd mensen die graag voor je opletten! Hierdoor moest Rick beidde manches als laatste naar het hek en dat betekende dat hij in dit geval op de tweede rij moest starten!

·         Aangezien deze wedstrijd voor Rick een training was waren we hier niet echt door van slag. En wie het laatst lacht was Rick want die buffelde het hele deelnemersveld voorbij ronde na ronde en werd eerste!

·         De tweede manche was de baan uiteraard een stuk pittiger geworden met vele ketsers erin (dus een hele opgave voor zijn armen)maar ook hier werkte hij zich weer naar voren. Nadat hij de tweede man had ingehaald was het voor zijn armen genoeg voor die dag en kon Rick niet meer doen dan netjes uitrijden!

Weer een goede training voor Rick en zijn armen! Toch was het genoeg voor Rick om als dagwinnaar naar huis te gaan. En dat is natuurlijk een leuk begin!"

 

* Maandag 28 Mei: NOPPENNIEUWS 3 - 2018. Bron: www.noppennieuws.nl.

 

"Op Vrijdag 1 Juni as. ligt Noppennieuws 3 in de winkel en in de brievenbus bij alle abonnees. Uiteraard kijken we in deze maar liefst 132 pagina’s tellende Noppennieuws 3 naar de ongelooflijke prestaties van Jeffrey Herlings, die momenteel heerst in de MXGP’s. Ook gaan we dieper in op de strijd tussen de teammaten Jonass en Prado in de MX2 GP’s. Bovendien maakten we een interview met de Nederlandse MX2 GP-rijder Davy Pootjes, die na jaren van blessures eindelijk de weg omhoog weer heeft gevonden en nu keurig negende staat in de WK-stand. Ook spraken we met Nathalie Fasé, de commercieel manager van het Nederlandse F&H Racing team, dat dit jaar debuteert in de MX2 GP’s. Zij spreekt zelfverzekerd over de ambities van het jonge team: “We willen wereldkampioen worden!”

·         Verder in deze Noppennieuws twee mooie Tributes: we keken terug op de prachtige carrières van motocross-legende Eric Geboers en van trial-wereldkampioen Ulf Karlson. En we volgden MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez bij zijn hobby: een dagje motocrossen. Marquez: ”Als het lekker loopt ervaar je met crossen een gevoel dat door geen enkele andere sport is te evenaren. Vergeleken met racen word je van crossen ook fysiek lekker moe, maar mentaal juist niet!”

Verder in Noppennieuws 3 mooie reportages over de Sherco-fabriek, het afstellen van vering, elektromotoren en over Patrick isfordink, de voormalige endurotopper die tegenwoordig een prachtig bedrijf runt dat bedrijfswagens inricht.

·         In Mannen van Staal zochten we Leo Combee op, de crosser die ruim 30 jaar geleden één Nederlandse titel behaalde, maar vooral bekend werd door zijn tomeloze inzet.

Uiteraard ook veel aandacht voor de diverse takken van noppensport in deze Noppennieuws 3, met naast de GP-verslagen ook verslagen van de Dutch Masters, EMXZ, ONK trial, EK en WK enduro, het WMX damescross, GP zijspancross, de finale van de AMA supercross en aandacht voor het nieuwe WESS endurokampioenschap.

Noppennieuws 3 verschijnt dus op 1 Juni as. en kost in de winkels en kiosken €4,99. Voor 25 euro heb je al een jaarabonnement en krijg je het blad automatisch zes keer per jaar thuis in de brievenbus. Kijk daarvoor op www.noppennieuws.nl."

 

* Maandag 28 Mei: Even weer een update! Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

Rick zit nu sinds een paar weken weer op de motor en hij kan voelen dat het elke week beter en sterker word, maar ook dat er nog hard gewerkt moet worden om de boel weer optimaal te krijgen! Maar dit is ook niet zo raar als je er 10 weken uit hebt gelegen.  Sinds vorige week heeft Rick zich weer bij de andere rijders gevoegd voor de trainingen en ze zijn zeer tevreden wat Rick alweer laat zien. De sessie tijden worden opgebouwd met het rijden om de conditie weer uit te bouwen en ook krijgt Rick tussendoor fysio op Papendal De linkerhand blijft nog steeds een beetje achter in mobiliteit en kracht waardoor hij nog niet alles kan doen wat hij zou willen met de motor maar rond komen doet hij zeker op verantwoorde manier. Tweede pinksterdag heeft Rick samen met een vriend Greg van der Weide deelgenomen aan zijn "eerste" wedstrijd sinds zijn blessure en wel aan de twee uurs cross in Hellendoorn!  Voor Rick een mooie training om de duur van het rijden weer uit te bouwen maar natuurlijk ga je ook stiekum een beetje voor de winst. Aanvankelijk dachten we dat de uitslag plaats twee was maar met een aantal strafpunten die werden uitgedeeld gingen Greg en Rick naar huis met de overwinnings beker! Dus dat is een leuk begin. Aankomend weekend zal Rick voor het eerst weer aan de start staan in Harfsen bij een ONK om het wedstrijdgevoel weer een beetje te proeven!!

·         Volgende week zal Rick afreizen naar Frankrijk om zich bij team MJC aan te sluiten en zal daar twee weken in training gaan ter voorbereiding van zijn "eerste" EK van dit seizoen in Frankrijk St.Jean de Angely die verreden word op 10 juni a.s!!

We blijven er hard voor werken en om er uit te halen wat er in zit, meer kun je niet doen!! Zoals ze bij ons in twente zeggen: KWW(kiekn wat word).

 

* Maandag 28 Mei: 8ste plaats voor Shana WK Duitsland. Persbericht van: www.shanavandervlist.nl.

 

"In het weekend van 19/20 Mei was de derde wedstrijd voor het Wereldkampioenschap Dames in Teutschenthal (Duitsland). Shana had op deze baan al een paar keer gereden en wist wat ze kon verwachten. Vrijdag tijdens het lopen van de baan, had ze wel gezien dat er een paar kleine dingen waren veranderd.

·         Op Zaterdag tijdens de vrije- en tijdtraining ging het rijden lekker, maar ze had niet een goede ronde kunnen zetten. Elke ronde was wel een gele vlag of hinder van een andere rijder. Ze had een 11de tijd, maar wist dat er meer in zat in de wedstrijd. Bij de start van de 1ste manche kwam ze ongeveer als 12de uit de bocht. Ze wist op te klimmen naar een 9de plaats, maar kon het verschil met de dames voor haar niet maken. Ze kwam als 9de over de finish. Maar zeker lekker gereden.

·         Op Zondag lag de baan er anders bij. In de nacht van zaterdag of zondag hadden ze erg veel gesproeid, waardoor het voor de 2de manche op sommige plekken nog nat was. Ook waren de sporen een stuk dieper dan de dag ervoor. Ze pakte weer een start rond de 12de plaats. In het begin had ze een hoog tempo en klom zo op naar de 6de plaats. Aan het eind van de manche had ze een paar fouten gemaakt, waardoor ze het ritme de laatste 3 ronden helemaal kwijt was. Gelukkig kon ze de 6de plaats wel vasthouden. Daar was ze zeker tevreden mee.

Met een 9de en een 6de plaats was ze 8ste overal en is ze gestegen naar een 10de plaats in het klassement. De volgende WK is op 17 Juni as. in Ottobiano  Italië."

 

 

     

 

* Dinsdag 22 Mei: De Nerderlandse Jeugd doet het goed in de EK voorwedstrijden in de zone Noord/West. Na 2 wedstrijden hebben we in elke klasse wel enekele rijders die in aanmerking komen voor de finale wedstrijd op 21&22 Juli in Loket. Maar er moeten nog 3 wedstrijden verreden met als laatste wedstrijd op 7 & 8 Juli in Markelo. Ik heb even een kort verslagje gemaakt van de eerste 2 wedstrijden zoals U hieronder kunt zien:

 

In de aanloop naar de laatste EK 65 en 85cc wedstrijd van de zone Noord/West op 7 & 8 Juli in Markelo zijn al 2 wedstrijden verreden. De eerste was in het Deense Esbjerg waar in elke klasse Nederlandse winnaars waren. Want naast de 65 en 85cc reden daar ook de EK Dames, 250cc, en de Girls, 125cc. Shanna van de Vlist won bij de Dames terwijl Lynn Valk dat bij de Girls deed. Deze klasse staat ook in Markelo aan de start maar reden in het Finse Vantaa niet mee.

 

“Waanzinnig!!! Ik heb de EK wedstrijd 65cc in Denemarken gewonnen.” Dat schreef de jonge dame uit Sliedrecht  Lotte van Drunen op haar facebookpagina nadat ze dus inderdaad als winnares was gehuldigd van de jeugd EK 65cc in het Deense Esjberg. Zij werd hiermee ook de eerste dame die een EK wedstrijd wist te winnen middels een 1e en 2e plaats. In het Finse Vantaa waar de 2e EK werd verreden had ze het moeilijker want hier kwam ze niet verder dan een 8e en 9e plaats. In Esbjerg stonden Bradley Mesters en Damien Knuiman naast haar op het podium, volledig Nederelands dus. In Vantaa was de Fin Eelis Viemerö de totaal winnaar doordat hij de eerste manche wist te winnen en in de 2e manche als tweede werd afgvlagd. Mesters werd hier 2e totaal nadat hij 3e was geworden in de eerste manche en de 2e manche wist te winnen. Damien Knuiman werd 5e en 4e in de manches in Vantaa terwijl hij in Denemerken in de eerste manche 11e werd en de 2e manche wist te winnen. Zijn teamgenoot uit het Team Yamaha Grizzly Racing Charlie van Nieuwland viel in de 1e manche in Finland uit maar behaalde in de andere 3 manche's wel punten. Dex Kooiker behaalde alleen in Denemarken punten, maar een 25e en 22e plaats in Finland zijn ook zeker niet verkeerd voor de jonge rijder uit Staphorst.  Hier ziet U de tussenstand: 1 Bradley Mesters 85, 2 Eelis Viemerö  78, 3 Vitezslav Marek 72, 4 Lotte van Drunen  71 en 5 Damien Knuiman 69, 9 Gyan Doensen 42, 10 Mick Kennedy 36, 16 Charlie van Nieuwland 20, 19 Jason van Drunen 13, 20 Joey Daneel 11, 22 Ray van Gelder 10, 23 Douwe van Mechelen 7 en 28 Dex Kooiker 3.

 

In de 85cc was het Kay de Wolf die beide manches wist te winnen en dus ook de dagwinnaar werd met als goede 2e de Belg Liam Everts. Hij kwam als 2e en 3e over de finish en werd hiermee totaal 2e. Kay Karssemakers werd in de eerste manche 6e maar finishte in de 2e manche op de 2e plaats en werd hier mee derde totaalen Kay Karssemakers. Dave Kooiker miste nipt het podium met zijn 5e en 4e plaats werd hij 4e totaal op zijn Yamaha Bloemhof& Pleiter team. Cas Valk maakte de bijna Nederlandse top 5 vol, maar Cas Valk rijdt niet alle EK wedstrijden omdat Lynn de dames GP’s rijdt en hierdoor dus Finland moest late schieten. Scott Smulders werd 7e totaal terwijl Ivano van Erp geen punten behaalde en hij Finland liet schieten. De baan in het Finse Vantaa was meer op het lijf van Dave Kooiker geschreven want hij werd in beide manches 3e wat hem een 2e plaats totaal opleverde. Kay Karssemakers won wel de 2e manche maar kwam in de eerste manche niet verder dan de 7e plaats in de eerste manche. Kay de Wolf werd 2e in de eerste manche maar kwam in de 2e manche ten val terwijl hij aan de leiding reed. Later in de wedstrijd, terwijl hij al weer wat plaatsen opgeklommen was, viel de Beursfoon MX Team rijder nog een keer en kwam niet verder dan een 6e plaats. Het beste scoorde Liam Everts want hij won de eerste manche en werd 2e in de 2e manche en dus ook de dagwinnaar maar werd ook de nieuwe leider in het kampioenschap. De tussenstand ziet het er zo uit na 2 wedstrijden: 1 Everts 89, 2 de Wolf 87, 3 Karssemakers 76, 4 Kooiker 74 en 5 Osterhagen 48, 11 Cas Valk 31, 14 Scott Smulders 25, 21 Romano Aspers 14,  23 Jens Walvoort 12, 33 Sem Bijer 2. In deze 85 cc rijden ook Jens Walvoort en Romano Aspers en Sem Bijer voor Nederland.

 

 

 

* Dinsdag 22 Mei: Afgelopen Zondag was de voorlaatste ONK Zijspan Master met natuurlijk ook de Quads ONK Masters erbij. Voor hun was dit niet de voorlaatste ONK want voor hun staan ook nog Den Dungen, Emmercompascuum, Rhenen en Geldermalsen op de kalender. De opkomst was aller belabberst want bij dde Zijspannen melden zich maar 18 combinaties aan, voor de ONK Quads 31, de NK Quads 37. Ook bij de bijklassen was de opkomst bedroevend: NK Zijspan en Quads Youngsters: 10 Quads en 1 Zijspan en bij de NK Zijspan en Quads Junioren maar 5 Quads. Ook het publiek liet het afweten maar dat is ook niet verwonderlijk als er maar zo weinig zijspannen aan de start staan. En dan te rekenen dat het ONK deelnemersveld al is aangevuld met de top 15 van de Nationalen. Wel jammer trouwens want in de ONK klassen werd er vel gestreden om de overwinning terwijl dit bij de NK Quads ook gebeurde. De NK Zijspan en Quads Junioren reden alleen op het startterrein en zo miste het publiek dat in het bos stond toch iets. De klasse NK Zijspan en Quads Youngsters reed wel het bos in en uit maar op een verkorte baan. Maar met 11 voertuigen in de baan is het niet echt boeiend om naar te kijken. Bij NK Quads werden beide manches gewonnen door Richard Ruttenberg gevolgd door Marco Keunen. Maar beide heren werden in de 2e manche gediskwalificeerd van wegen het negeren van de gele vlag. En zo was het Dani Hofland die de winnaar van de 2e manche werd en ook gelijk de dagwinnaar. Valentino Roks uit het EcoMaxx team pakte telkens de kopstart maar zou  in de 1e manche uivallen met een vastloper.  Luc van Lenning werd 2e totaal met Dennis Jansen op de 3e plaats.

De ONK Quad Masters was een zege toch voor Mike van Grinsven, al mocht Joe Meassen in de eerste manche een 5 tal ronden het veld aanvoeren. Daarna nam Mike de leiding over en won vrijwel onbedreigd met Joe op de 2e plaats. De regerend kampioen Ricardo Phoelich reed een eenzame wedstrijd op de 3e plaats, maar hij had het tempo er goed in. Marc de Vries raakt steeds beter gewend aan de QCRF Honda Quad. Eerst had hij problemen met het sturen, dit lijkt nu opgelost middels een andere achtervork. Nu moet hij allen nog zien dat de achtervering in orde komt en dan kan hij zich weer bij de kopmannen melden net als vorig jaar met de Yamaha. Marc zag nog even Davy de Cuyper voorbij komen maar een ronde later was ook Davy verdwenen en finishte Marc als 4e met achter hem  Rick Haverdil die pas als 10e uit de eerste ronde langs start-finish kwam.

De 2e manche werd bijna een copy van de eerste manche ware het niet dat Joe Maessen het aan de stok kreeg met Jan Vleaymans, die was in de eerste manche uitgevallen. Mike van Grinsven had de kopstart nu gepakt en reed zijn eigen wedstrijd. Joe Maessen werd ook nu weer in de 5e ronde een plaats teruggezet, nu van 2 naar 3 door Vlaeymans dus. Ricardo Phoelich kende een slechtere start en moest van plaats 10 zich naar voren zien te rijden. Maar om de plekken 4 tot en met 10 werd flink gevochten hierdoor was het tempo ook zeer hoog. Verschillende keren werd en van positie gewisseld in dit strijdende groepje. In de 7e ronde zat Phoelich op de 4e plaats maar hij had te veel tijd verloren met het inhalen van de rijders voor hem. De kopmannen waren weg  en dus kon hij zich concentreren op die 4e plaats behoud. Marc de Vries werd als 5e afgevlagd en rond die positie reed hij ook de gehele wedstrijd. Haverdill kende ups en downs maar zou toch op de 6e plaats finishen.

Dan de Zijspan ONK Masters waar dus echt wat voor bedacht moet gaan worden en beter gekeken moet orden naar de WK en omliggende landen kalender. Het seizoen is lang genoeg lijkt het mij om meer teams aan de start te krijgen dan nu die 18 waarvan er maar liefst 8 Nationale combinaties waren. Dat zou dus voor de ONK klasse maar 10 combinaties zijn geweest als men de Nationalen al niet had toegevoegd.

Maar goed we moeten het er nu mee doen en de wedstrijden waren er niet minder om. Want na het wegvallen van Daniël Willemsen/Robbie Bax gaat de titelstrijd nog tussen Etienne Bax/Kaspars Stupelis en Koen Hermans/Nicolas Musset.  De rest is al op grote achterstand gereden. Dit komt natuurlijk ook omdat in Lochem zowat de gehele wereldtop aan de start stond en punten heeft weg gesnoept bij de Nerdelandse teams.

Bax/Stuplis waren het snelste in de tijdtraing met Hermans/Musset als 2e en van Werven/Mans op 3, Julian Veldman/ Glenn Janssens op 4 en op 5 de oudgedienden Frank Mulders/Henry van der Wiel. In die tijdtrainig reed Mike Keuben zijn blok kapot terwijl zijn reserveblok nog bij Albert Mellendijk uitelkaar op de werkbank lag. Maar gelukkig is Mellendijk Motor Parts in de Heurne gevestigd en dat is niet zo ver uit de buurt. Gelukkig was Albert ook nog bereid om van 2 kapotte blokken 1 goede te maken en dat lukte ook nog optijd zodat Keuben/de Laat gewoon kon starten in de manche’s.

Gert van Werven/Jens Mans pakten gewoon even de kopstart met hun TM met achter hem aan Bax/Stupelis en Hermans/Musset. Bax wist dat hij snel langs van Werven moest zien te komen om Hermans achter zich te houden. Dit lukte Etienne in de eerste ronde al terwijl Koen dit pas in de 3e ronde lukte. Toen had Bax/Stupelis al een flink gat gereden maar toch zette Hermans/Musset de achtervolging in. Het lukte hun om gevaarlijk dicht bij te komen maar toen zette de nog niet helemaal fitte Bax/Stupelis nog een keer aan. En daarop hadden Koen en Nicolas geen antwoord meer en gaven zich gewonnen. Want een zekere 2e plaats levert ook flink wat punten op natuurlijk. In dezelfde ronde als ook Hermans/Musset voorbij gingen aan van Werven/Mans ging ook Veldman/Janssens voorbij aan de TM combinatie die een thuiswedstrijd reed. Veldman/Janssen wennen steeds meer aan elkaar en dit is te zien in de snelheid die daar uit voort komt. Zij werden 3e in deze eerste manche met van Werven /Mans op 4. Mike Keuben/Lars de Laat  werden wat opgehouden bij de start en konden pas als voorlaatste vertrekken. Maar het tempo zat er goed in want ronde na ronde schoven ze een plekje op om uiteindelijk als 5e te finishen met achter hun Frank Mulders/Henry van der Wiel,  Bjorn Roes/Dagwin Sabbe. Dit waren de 7 combinatie’s die niet op een ronde werden gezet. Justin Keuben/Dion Rietman vielen in de voorlaatste ronde liggend op een 7e plaats uit.

Koen Hermans/Nicolas Musset hadden ook nog een missie deze dag. Zij reden voor thuis publiek en op de baan waar Koens sponsor en werkgever Hans Garritsen overleden was. Wat zou er mooier zijn dan hier de dagoverwinning te behalen en hem op te dragen aan Hans. Maar ja dan moest die 2e manche wel gewonnen worden. Dus ging men er eens flink voor zitten en pakten dan ook resoluut de kopstart. Bax/Stupelis volgden direct met Keuben/Rietman op 3, Veldman/Janssen op 4 en Arne Dierckens/Luc Rostingt als 5e. Maar net voor terug komst uit het bos ging het mis bij een inhaal manoeuvre, hierbij sloeg Dierckens/Rostingt over de kop. Gert van Werven kon het zijspan niet meer ontwijken en raakte met zijn been het gevallen zijspan. Hierbij blesseerde hij zich dat verder rijden niet meer ging en hij voor onderzoek naar het ziekenhuis ging. Opgerekte enkelbanden en een gekneusd scheenbeen hield hij over aan dit ongelukje. Hierdoor kwamen ook wat combinaties in de wacht te staan ala was er op internet te zien dat één combinatie niet het geduld had en de bakkenist die bezig was het zijspan weer overeind te zetten  in de rug reed.

Maar aan de kop begon nu het gevecht om de dagoverwinning maar ook om zeer belangrijke punten in het kampioenschap. Want Bax/Stupelis stonden na de eerste manche 4 punten voor op Hermans/Musset en bij winst zouden dat er 7 zijn. De 2 combinaties boenderden over het verraderlijke circuit “de Vennebulten”. Want echt zanderig is het circuit niet meer maar het had vele harde stoepranden. Hermans/Musset reden een zeer hoog tempo en maakten weinig foutjes maar kwamen ook zeer behendig tussen de achterblijvers door. Iets waar bax/Stupelis soms een verkeerde keuze maakten en telkens weer iets terrein verloren als ze weer dichterbij waren gereden. Met nog 2 ronden te gaan gaf Bax/Stupelis het op, ook omdat men net verkeerd uitkwam op een diep gat. Hiermee heeft Bax/Stupelis dus nog maar 1 punt voorsprong op Hermans/Musset met alleen nog de laatste ONK op 7 Zaterdag Juli as. in Rhenen. Achter deze 2 kemphanen reeden Julian Veldman/Glenn Janssens een eenzame wedstrijd op de 3e plaats. De kopmannen waren uit beeld en de achtervolgers zaten ook op grote achterstand. OP die 4e plaats finishten Mike Keuben/Lars de Laat en dat was ook gelijk de laatste combinatie die in dezelfde ronde finishten als de winnaars. HIER kunt U alle uitslagen bekijken, terwijl U HIER de nieuwe tussenstanden kunt bekijken.

 

 

     

 

* Donderdag 17 Mei: GP Kramolin 12 & 13 Mei. Bron: www.teamveldman.nl.

 

"Er hadden zich 45 teams aangemeld en er waren weer twee groepen op de kwalificatiedag. Julian & Glenn Janssens, die sinds deze wedstrijd de vaste bakkenist is tot het eind van het seizoen,  werden ingedeeld in de B-groep. De vrije training werd goed benut vele rondes werden gereden en de jongens klokten een 6de tijd.

·         Tijdens de pré kwalificatie ging de gaskraan nog wat verder open en scoorden ze een 4de tijd.

·         Even later volgde de kwalificatierace het hek viel en de jongens kwamen goed de eerste bocht door. Na de eerste doorkomst lagen ze op de 4de plek de snelheid zat er goed in en het rijden zag er top uit. Later in de race wisten ze de twee teams voor hun te passeren en lagen ze op de 2de plek.  Met nog een aantal ronden te gaan viel het team in leidende positie weg met pech en schoven Julian & Glenn door naar de koppositie. Met een voorsprong van 13,5 sec op de nr 2 werd de finishvlag gepasseerd. Een geweldig gevoel voor de jongens en een mooi vooruitzicht naar de zondag toe.

·         De Zondag begon met de warm-up waar de heren het rustig aan hebben gedaan gezien de baan vettig was en noteerden een 11de trainingstijd. De start van de 1ste verliep geweldig en als 2de doken ze de eerste bocht in achter Vanluchene, de leider in het wereldkampioenschap. Julian&Glenn konden Vanluchene goed volgen en even leek het erop dat de jongens weer naar Vanluchene toe reden. Maar later in de manche ontstond er toch een gaatje en kregen de jongens druk van Giraud. Deze wisten ze voor te blijven maar nu kwam Bax eraan, die was inmiddels Giraud gepasseerd en zat nu achter onze jongens aan. In één van de laatste ronden wist Bax Julian&Glenn toch te passeren en zo kwamen onze jongens als 3de voorbij de zwart-wit geblokte vlag. Een geweldige prestatie van twee jongens die nog maar kort met elkaar rijden voor het eerst samen op een harde baan.

Samen met Vanluchene excact dezelfde snelste rondetijd noteerden en maar 6 seconden achter de winnaar over de finish kwamen.  Genoeg redenen om apetrots op te zijn!!

·         De start van de 2de manche verliep ietsje minder goed op een 6de plek kwamen ze door na de eerste ronde.  Als snel konden ze het team op de 5de plek passeren lang bleven ze op deze plek steken deze manche.  Julian & Glenn werden in de laatste ronden gepasseerd door Hermans, nu liggend op die 6de plaats nog steeds op koers voor een derde plek op het podium in de daguitslag. Maar helaas het mocht niet zo zijn de jongens kwamen stil te staan met pech konden hun weg nog wel weer vervolgen maar hadden 2 ronden achterstand opgelopen. Helaas helaas maar er wordt ondanks die pech zeer positief op deze GP teruggekeken.

 In de daguitslag zijn ze 11de geworden en staan nu 8ste in het kampioenschap. Onze volgende wedstrijd is de ONK Zijspan Masters in Varsseveld   Zondag 20 Mei a.s. Wij zien u daar graag!

Met sportieve groet Team Veldman."

 

     

 

 

 

* Zondag 13 Mei: 5e editie Achterhoeks Cross Spektakel. Bron: www.achterhoekscrossspektakel.nl. bewerkt door Hanssie © .

 

"Achterhoeks Cross Spektakel viert dit jaar haar eerste lustrum en wel het 5 jarig bestaan. Dit zal gebeuren op 27, 28 en 29 Juli as. natuurlijk in Silvolde. Het evenement groeit jaarlijks en de organisatie groeit met hun evenement mee natuurlijk. Maar natuurlijk kunnen de 3 hoofdverantwoordelijke heren niet zonder de steun van de vele vrijwilligers die hun te zijde staan. De inschrijving is al een poosje geopend voor de deelnemers/sters in de verschillende klassen. De klassen die aan de start komen deze 2 dagen zijn:

1.       50 cc,

2.       65 cc kl w + 65 cc gr wielen,

3.       85 cc kl w + 85 cc gr wielen,

4.       MX 2 ( 250cc),

5.       MX Open  ( 500cc),

6.       Oldtimer,

7.       Dames,

8.       Quad Jeugd,

9.       Quad volwassenen,

10.   Enduro,

11.   BrommerFun en

12.   3.5 uurs BX brommercross.

Om mee te kunnen doen met de crosswedstrijden dien je in het bezit te zijn van een licentie van de KNMV. Voor de brommerfun klasse heb je geen KNMV licentie nodig.

·         Op Vrijdag 27 Juli as. is er voor de jeugd de mogelijkheid om mee te doen aan de crossles gegeven door KNMV trainer Ronald Starink. Deze crossles is gratis. Wel dient elke rijder een gecertificeerde baco op te geven die tijdens deze training kan vlaggen. De training is tussen 19 uur tot 20 uur. De deelnemers worden afhankelijk van opgave mogelijk in groepen gesplitst. Wil je hier aan meedoen? Schrijf je dan voor 1 juli a.s. in voor deze gratis crossles.

·         Nieuw dit jaar is de 3.5 uurs brommercross. Dit is een officiele brommercross volgens het reglement van ONK brommercross. Een KNMV licentie is hiervoor verplicht.

·         Kinderparadijs: Er komt een compleet mega kinderparadijs voor de allerkleinsten. Als u met kleine kinderen komt en deze willen even iets anders als cross kijken, is er een kinderparadijs. Er zijn verschillende luchtkussens, luchtglijbanen, schminken voor kinderen, bij goed weer rodeo stier rijden en diverse oudhollandse spelen.

Deelnemers kunnen zich hiervoor inschrijven via de website www.achterhoekscrossspektakel.nl. De kosten bedragen hiervoor 30 euro. Je hebt dan toegang tot het gehele evenement. Tevens kun je ook overnachten op de camping."

 

 

* Zondag 13 Mei: Herlings domineert zinderende derde DMoM in Mill. Persbericht van: www.dutchmastersofmotocross.com Bewerkt door Hanssie ©

 

"Duizenden enthousiaste toeschouwers, spectaculaire races en overtuigende winnaars: de derde ronde van het Dutch Masters of Motocross (DMoMX), vandaag verreden op Circuitpark De Kuilen in Mill, was een ronde waarin de coureurs onder de brandende zon alles gaven. De hete strijd in de zandbak voegde nog een paar graden toe op het toch al warme, zonovergoten circuit van Mill. Het noodweer dat minder dan een week geleden over de regio trok, maakte dat de baan het uiterste vroeg van de rijders. De stoffige bovenlaag in combinatie met de nog natte, kleiachtige ondergrond leverde veel sporen op, wat het spektakel alleen maar vergrootte.

·         HERLINGS OPNIEUW OPPERMACHTIG IN 500CC: Voor Herlings leek dat ongemak in de eerste manche amper te bestaan. Alsof hij over een biljartlaken reed, nam hij binnen een ronde de koppositie over van de iets sneller vertrokken Glenn Coldenhoff en gaf deze plek niet meer af. Met overmacht, want de finishvlag voorkwam net dat hij Coldenhoff, verdienstelijk vijfde, op een ronde zette. De nummer twee van de eerste manche, de Brit Max Anstie, moest ruim 1 minuut en 22 seconden toegeven op Herlings. De tweede manche vertoonde eigenlijk hetzelfde beeld. Opnieuw trok Herlings de gaskraan volledig open tot aan de meet, waardoor de jacht op de leider in de tussenstand ook deze editie stuk liep. Max Anstie kwam wederom als tweede over de finish, Glenn Coldenhoff verbeterde zichzelf echter fenomenaal, werd derde in deze manche en vierde in het dagklassement. Herlings breidde dankzij zijn dagresultaat zijn voorsprong in de tussenstand om de Dutch Masters flink verder uit; met 150 punten staat hij nu 30 punten voor op de nummer twee Gautier Paulin.

·         JAGO GEERTS PAKT DAGWINST IN 250CC: De eerste manche in de 250cc leverde meteen Nederlands succes op: Honda-rijder Calvin Vlaanderen kwam als eerste over de streep, met 2,52 seconden verschil op de nummer twee, de Brit Ben Watson. Derde werd, op 12,44 seconden, de Belg Jago Geerts. In de tweede manche wisselden Geerts en Vlaanderen van positie, maar moest Watson genoegen nemen met een zesde plek. Thomas Covington, die in de tweede manche tweede werd, eindigde als derde in het dagklassement achter Vlaanderen en dagwinnaar Jago Geerts, die ook een en twee staan in het kampioenschap.

·         RAIVO DANKERS PRESTEERT GOED IN 125CC: Door een eerste en tweede plek verzekerde KTM-rijder Raivo Dankers zich van de dagwinst in de 125cc. In de eerste manche zelfs op majestueuze wijze: de nummer twee, Raf Meeuwissen, moest maar liefst 26,81 seconden toegeven. In de tweede manche lagen de tijden iets dichter bij elkaar en ging de winst naar de Fin Emil Weckman op zijn KTM. Raf Meeuwissen werd vierde en pakte daarmee de derde plaats in het dagklassement. Weckman eindigde achter Raivo Dankers als tweede.

·         KAY EN KAY-SHOW IN DE 85CC: De leider in de 85cc, Kay de Wolf, maakte het zijn directe concurrent en voornaamgenoot Kay Karssemakers niet gemakkelijk. De Wolf reed van kop tot staart in beide manches ongenaakbaar vooraan en wist per ronde meerdere seconden van de nummer twee af te snoepen, waardoor hij beide manches won met een ruime voorsprong van respectievelijk 16,48 en 20,78 seconden. Met twee derde plaatsen bezette Dave Kooiker ook in het eindklassement de derde plek.

·         GROTE FINALE TIJDENS ZWARTE CROSS: De vierde en laatste ronde van de Dutch Masters of Motocross van 2018 wordt verreden tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Dit spectaculaire evenement staat voor 13, 14 en 15 Juli in de agenda. Aanvulling Hanssie: Voor deze wedstrijd kan men GEEN kaarten meer kopen daar de Zwartecross allang uitverkocht is!!"

 

* Zondag 13 Mei: Hier weer een update van Rick!! Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

"Donderdag 3 Mei jl. was ik weer met Rick afgereisd naar het CWZ Nijmegen voor de laatste controle bij de Orthopeet!!  Natuurlijk zijn er eerst foto’s gemaakt en het zag er heel goed uit!  Hij kreeg hierbij dan ook officieel "groen" licht om weer op de motor te stappen, yesss!  Ook hadden we die week een bezoek gebracht bij de Neuroloog om de zenuw in zijn linkerhand te bekijken! We waren bang dat deze roet in het eten zou gaan gooien bij het herstel omdat deze zenuwpijn erg hinderlijk was met het gebruiken van deze hand.  En je moet toch een stuur vasthouden!!

De laatste weken kon Rick voelen dat de zenuw aan het herstellen was! De pijnaanvallen gingen weg en je kon de pink weer aanraken zonder dat het pijn deed! Ook de neuroloog bevestigde dat de zenuw niet klem zat maar overrekt was geweest door de inpacked en dat dit nog wel een aantal maanden kon gaan duren maar zich zelf weer hersteld! Ook zij gaf groen licht omdat hij de hand kan gebruiken en geen pijn meer ervaart. Nou was het eindelijk zo ver dat hij weer op de motor mocht stappen. Hij heeft dan ook uiteraard weer een aantal keer op de motor gezeten weekend in het weekend! Er word met beleid getraint:  kijkend naar type baan, de tijd van rijden en rust tussen de sessies! Hij heeft ook alleen getraind met zijn vader. Wanneer Rick weer aan de wedstrijden gaat deelnemen, hangt natuurlijk af wanneer hij weer 100% op zijn armen en conditie kan vertrouwen. Maar daar is hij dan ook heel hard voor aan het werk. Tja en na al die weken geen stuur vast te mogen houden moet je wel weer even eelt kweken, Maar opgeven doet ie niet, hij heeft het er allemaal voor over!"

 

* Zondag 13 Mei: Dopingcontrole uitgevoerd tijdens DMoMX. Bron: www.knmv.nl.

 

"Tijdens de Dutch Master of Motocross in Oldebroek zijn Jeffrey Herlings, Jago Geerts, Thomas Covington en Gautier Paulin gecontroleerd op gebruik van doping. Alle tests waren negatief, oftewel de mannen zijn schoon van verboden middelen. Op regelmatige basis worden willekeurige rijders gevraagd om mee te werken aan deze controles. Recentelijk lanceerde de FIM de ‘Say no! to doping’-campagne om dopinggebruik te bannen uit de motorsport."

 

* Zondag 13 Mei: Internationale Zijspancross toegevoegd aan Crossprogramma. Bron: www.zwartecross.nl.

 

"De tienvoudig wereldkampioen(!!!) Daniel Willemsen komt crossen en hij is dolenthousiast. “Super dat de zijspannen nu ook een keer mogen rijden bij de Zwarte Cross. De zijspanklasse is vaak een ondergeschoven kindje in de motocrosswereld, maar we zullen laten zien dat deze tak van ook superspectaculair is. Het liefst hadden we drie dagen gereden maar dit is al een mooie happening om voor zo veel volk te mogen rijden. Ik denk dat een hoop buitenlandse teams niet weten wat ze mee gaan maken!” De deelnemerslijst volgt nog, wie er zullen starten lees je binnenkort op onze website www.zwartecross.nl."

 

 

     

 

* Dinsdag 1 Mei: “Waanzinnig!!! Ik heb de EK wedstrijd 65cc in Denemarken gewonnen.” Dat schreef de jonge dame Lotte van Drunen op haar facebookpagina nadat ze dus inderdaad als winnares was gehuldigd van de jeugd EK 65cc in het Deense Esjberg. Lotte wist de eerste manche te winnen nadat Bradley Mesters een paar foutjes had gemaakt. In de 2e manche werd de jonge dame uit Sliedrecht als 3e afgevlagd en was het Damian Knuiman die deze manche wist te winnen. Met de 1e en 3e plaats werd ze dagwinnaar, en volgens mij het eerste meisje dat een EK weet te winnen, voor Bradley Mesters en Damian Knuiman. Een volledig Nederlands podium dus en een mooi begin van de EK wedstrijden natuurlijk met de laatste voorronde in Markelo op 7 en 8 Juli as. waarna 14 dagen later de finale wedstrijd in Loket wordt gehouden.

 

   

 

* Dinsdag 1 Mei: Derde plaats voor Kay Karssemakers op het EK 85cc in Denemarken. Persbericht van: www.mxkarssemakers.nl.

 

"Kay Karssemakers heeft afgelopen weekend deelgenomen aan de eerste voorronde van het Europees Kampioenschap 85cc in Denemarken. De 13- jarige Kay kwam hier sterk voor de dag en wist na een goede kwalificatie op zaterdag, een podiumplaats op zondag te veroveren en begint hiermee sterk aan het EK 85cc. In het Deense Esbjerg werd de eerste van de vijf kwalificatiewedstrijden verreden. De voorrondes van het EK 65/85 zijn verdeeld in vier Europese zone's, de beste 10 rijders van iedere zone krijgen na vijf wedstrijden een startplaats toegewezen voor de grote finale tijdens de GP in Loket eind Juli. Nederland is ingedeeld in Noord-West Europa, een van de sterkste vier Europese zone's waar gemiddeld zo'n zestig rijders zich op Zaterdag proberen te kwalificeren, en de beste veertig rijders door gaan naar zondag.

·         Op zaterdag begon Kay gemotiveerd aan de trainingen. Kay was ingedeeld in de tweede groep. In de vrije training verkende Kay het mooie zanderige circuit en zette de snelste tijd op de klok. Ook in de pre-kwalificatie had Kay al snel zijn draai gevonden en ook nu wist hij de snelste tijd te noteren. Hiermee nam hij de beste uitgangspositie voor de kwalificatierace later op de dag. In de kwalificatierace reageerde Kay goed op het vallen van het starthek en op een tweede plaats begon hij aan de wedstrijd. Al snel nam de Aalster Tentenbedrijf en Rijkers Bedrijfswagens gesponsorde rijder de leiding in handen en wist met een strak tempo weg te rijden bij zijn achtervolging. Met een voorsprong van meer dan twintig seconde won Kay de kwalificatierace en nam hiermee de tweede startplaats voor beide manches op zondag in handen.

·         Gemotiveerd begon Kay 's ochtends aan de warm-up. Dit was tevens de eerste keer dit weekend dat hij ook te maken kreeg met de rijders uit de andere groep. Kay gebruikte de warm-up om de baan te verkennen en wist in de laatste ronde een enorme snelle tijd op de klok te zetten, slechts 0,2sec langzamer dan de snelste man. Dit gaf extra vertrouwen voor de manches!

·         In de eerste manche was Kay helaas niet goed weg aan het starthek en buiten de top 20 begon Kay aan de wedstrijd. Tot overmaat van ramp kwam Kay in de eerste ronde ook nog ten val waardoor hij helemaal terugverwezen werd naar de achterhoede. Pas als aller laatste kon hij op een veertigste plaats de wedstrijd hervatte en nu was het dus de kunst om zo ver mogelijk naar voren te rijden. Dit lukte Kay prima en met enorme snelle rondetijden werd de ene na de andere rijder gepasseerd. Kay bleef vechten voor ieder plaatsje en doorgaan tot aan de laatste meter! Uiteindelijk kwam hij moegestreden op een hele knappe zesde plaats over de finish, kort in het achterwiel van de derde, vierde en vijfde man.

·         Gebrand op een betere start stond de Youth Pro MX rijder achter het starthek voor de tweede manche. Ditmaal was zijn start duidelijk beter en net binnen de top 5 begon Kay aan de wedstrijd. Kay had gelijk het juiste ritme gevonden en wist in de eerste ronde zich op te werken naar een derde plaats. Ook had hij inmiddels de twee kopmannen in zicht en met snelle rondetijden kwam hij steeds dichterbij. In de derde ronde nam Kay met een mooie inhaalactie de tweede plaats over en ging op jacht naar de kopman. De 13- jarige Kay wist de achterstand van zo'n vijf seconde dicht te rijden naar de kopman en probeerde op verschillende plaatsen de aanval in te zetten. Er ontstond een mooi gevecht tussen beide rijders maar uiteindelijk lukte het Kay niet om de winst naar zich toe te trekken en met een minimaal verschil van 1sec kwam Kay op een hele mooie tweede plaats over de finish!

Met een 6e en 2e plaats in de manches mocht Kay aan het einde van de dag als derde het podium beklimmen! Een knappe prestatie als je bekijkt dat Kay in de eerste manche, in dit Europese deelnemersveld vanaf een veertigste plaats moest komen! Kay heeft dit weekend goede dingen laten zien, de snelheid was goed en hij heeft gevochten tot aan de finish! In de tussenstand om het Europees Kampioenschap 85cc bezet Kay na één wedstrijd de derde plaats. A.s. weekend staat het Dutch Masters of Motocross op het programma in Mill."

 

 

* Dinsdag 1 Mei: Shana wint het EK in Denemarken!  Persbericht van: www.shanavandervlist.nl.

 

"In het weekend van 28/29 April jl. stond de eerste wedstrijd voor het Europees kampioenschap op de kalender. De wedstrijd werd verreden in Esbjerg. Shana was daar nog nooit geweest, maar op vrijdag aangekomen zag het er mooi uit.

·         Op zaterdag had ze een vrije- en tijdtraining en een kwalificatieheat. In de trainingen ging het rijden meteen erg lekker en ze had een goed gevoel met de baan. In de kwalificatieheat pakte ze de kopstart en reed na een paar ronden al steady aan de leiding. Helaas kwam ze ten val en het duurde even voordat ze haar weg weer kon vervolgen. Ze kwam van plaats 7 terug naar plaats 3. Zo kon ze op zondag een mooie plek uitzoeken achter het starthek.

·         Op zondag werden de manches verreden. De eerste manche pakte ze weer kopstart en heeft van start tot finish op kop gereden. Ze kwam met een voorsprong van 30 seconden binnen op een 1ste plaats. Zelf had ze voor haar gevoel wel een beetje gespannen gereden, maar was natuurlijk erg blij.

·         De 2de manche ging het helaas met de start meteen mis, ze reed in het starthek en begon als laatste. Ook kwam ze in de eerste ronde nog ten val, omdat ze iets te gretig was. Het werd dus weer een inhaalrace. De ronde tijden waren erg goed en reed sneller dan de koplopers. Ze kwam zelfs nog terug naar een 2de plaats !!

Dat was ruim voldoende voor het hoogste podium. Totaal 1. Haar eerste EK dames overwinning!! De volgende wedstrijd voor Shana zal zijn op 19/20 mei in Duitsland, een WK"

 

Aanvulling Hanssie: Shana wist de Grote dames EK te winnen maar er reed nog een dames klasse en wel de Girls, de jongere dames zo te zeggen. Ook voor deze klasse werd het Wilhelmus weer gespeeld want ook deze Girls EK kende een Nederlandes winnaares en wel Lynn Valk die de beide manches wist te winnen met haar 125cc Yamaha.

 

 

* Dinsdag 1 Mei: Kay de Wolf eerste leider in het EK 85cc na winst in Denemarken. Door: Arno v.d. Brink.

 

"Kay de Wolf van het Beursfoon KTM team is sterk aan de voorrondes van het Europees Kampioenschap 85cc begonnen. In de eerste wedstrijd in het Deense Esbjerg wist de crosser uit Eersel beide manches te winnen en is hiermee de eerste leider in het kampioenschap.

·         Op Zaterdagochtend gingen er 56 rijders van start in twee groepen. Kay zat in de eerste groep en liet gelijk in de trainingen zien dat het met zijn snelheid goed zat. Hij trainde als snelste van beide groepen en wist later op de dag ook de kwalificatieheat te winnen waarmee hij de pole position veroverde.

·         Met vertrouwen ging hij in de eerste manche van start. Hij kwam goed weg en dook op een tweede plaats de eerste bocht. Gelijk voerde hij de druk op bij de kopman en wist in de tweede ronde al de koppositie in handen te nemen. Omdat de tweede man aardig in de buurt wist te blijven en bij het passeren van de achterblijvers iets dichterbij kwam, kon Kay geen enkel moment verslappen. Tot aan de finish bleef hij geconcentreerd rijden en sloot de eerste manche naar tevredenheid winnend af.

·         Een kopstart in de tweede manche zorgde ervoor dat hij als leider aan de wedstrijd kon beginnen. Lang hield hij stand op de eerste plaats maar door een foutje verloor hij heel even de koppositie. Dit was echter van korte duur want Kay sloeg een ronde later met een mooie inhaalmanoeuvre terug en wist de koppositie terug in handen te nemen. Wel bleef de tweede man dicht in de buurt tot aan de finish maar Kay hield het tempo strak en wist zo ook de tweede manche winnend af te sluiten.

Met een dubbele manchezege won Kay het dagklassement in Denemarken. Volgend weekend komt de crosser uit Eersel aan de start in de derde wedstrijd om de Dutch Masters of Motocross in Mill.

Daguitslag EK 85cc in Denemarken:

1.       Kay de Wolf 1-1,

2.       Liam Everts 2-3,

3.       Kay Karssemakers 6-2,

4.       Dave Kooiker 4-5 en

5.       Cas Valk 4-9."

 

* Dinsdag 1 Mei: Hallo Allen. Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

Hanssie: Dit verslag van Rick is al 2 weken oud, sorry voor het late plaatsen.

 

"Hier weer even een kleine update van Rick! Rick heeft de eerste week op papendal er weer op zitten! Het was wel weer even wennen want ineens zit je weer in een andere structuur met een strakke tijdsindeling, en moet je overal de aansluiting weer even vinden! Maar na een paar dagen was het al weer als van ouds. Rick zijn armen zijn bekeken door de sportarts van Papendal en zij heeft duidelijke opdrachten aan de fysio's gegeven wat wel en niet mag zodat er op een juiste manier getraind en hersteld kan worden. Op aanvraag van mijzelf heeft ze een aantal specialisten benaderd wat betreft de beschadigde zenuw in Rick zijn hand die nog een belemmering is voor Rick om zijn hand goed te kunnen gebruiken! Er zal dan ook binnenkort een scan worden gemaakt waarbij een neuroloog gaat kijken wat de oorzaak is en wat voor opties er eventueel zijn. Ondertussen voelt Rick wel dat er verbetering in komt, waar we heel erg blij mee zijn, want zou het herstel stil staan zou het een langdurig verhaal kunnen worden. De botten doen het heel goed.. men verbaast zich er ook over hoe mobiel hij al weer is in de polsen.. dus dat is heel positief! Er word dan ook volop geoefend en gemasseerd om de boel weer soepel te krijgen. Uiteindelijk gaan we ervanuit dat het allemaal weer goed hersteld, en dat is altijd mooi! En dan gaan we beginnen aan fase twee: weer opbouwen om weer gas te geven 100%!!"

 

 

     

 

* Dinsdag 24 April: Bax en van Grinsven boeken belangrijke zeges in het ONK in Oss. Persbericht van: Arno v.d. Brink voor: www.onk-motocross.nl.

 

"De zijspancombinatie Bax/Stupelis en Mike van Grinsven hebben in de derde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross en Quads in Oss een belangrijke zege geboekt. Bax heeft dit jaar al veel tegenslag gekend maar reed ijzersterk en won beide manches. Mike van Grinsven kwam met een voorsprong van slechts twee punten op Joe Maessen naar Oss maar door een dubbele mancheoverwinning en wisselende uitslagen van de concurrentie, heeft hij zijn voorsprong weten te vergroten naar dertig punten.

Achter Bax finishten Hermans/Musset op een tweede plaats in de zijspan klasse. Nadat ze in de eerste manche derde waren geworden, reden ze in de beginfase van de tweede manche aan de leiding. Toch moesten ze na een aantal ronden Bax laten passeren en finishten op een tweede plaats. Door deze constante score blijven ze in de running voor het kampioenschap en staan op slechts vier punten van de leidende combinatie op een derde plaats. Daniel Willemsen en Robbie Bax hebben de schade goed beperkt weten te houden in Oss. Ondanks dat Daniel verre van fit is door zes gebroken ribben en een klaplong wist hij derde te worden in het dagklassement (2-3) en is hiermee de nieuwe leider geworden in de tussenstand. Met nog twee wedstrijden om het Open Nederlands Kampioenschap is het bijzonder spannend want de eerste drie combinaties staan binnen vier punten. De combinaties Vanluchene/van den Bogaart en Van Werven/Mans scoorde hetzelfde aantal punten waarmee ze op een gedeelde vierde plaats eindigden. Beide combinaties werden een manche vierde en een manche zesde en scoorden hiermee belangrijke punten voor het kampioenschap. Julian Veldman, die deze keer met Glenn Janssens reed, kregen een flinke tegenslag voor de kiezen. In de eerste manche reden ze in de eerste helft van de wedstrijd aan de leiding en reden later stevig op een tweede plaats totdat ze af te rekenen kregen met mechanische problemen en de wedstrijd moesten verlaten. In de tweede manche finishte Veldman als vijfde maar door de uitval in de eerste manche verloren ze belangrijke punten voor het kampioenschap waardoor ze nu pas op een tiende plaats staan.

Bij de Quads was Mike van Grinsven heer en meester voor eigen publiek. Joe Maessen verkocht zijn huid duur en deed er alles aan om het van Grinsven zo moeilijk mogelijk te maken. Echter door een mechanisch probleem moest hij in de eerste manche voortijdig de wedstrijd verlaten en verloor hiermee vele punten in de strijd om de titel. In de tweede manche revancheerde Maessen zich door als tweede te finishen. Regerend kampioen Ricardo Phoelich mocht achter van Grinsven als tweede plaats nemen op het podium (4-3) en Rick Haverdil maakte het podium compleet als derde (2-6).

Op Zondag 20 Mei as. gaat het Open Nederlands Kampioenschap verder op het circuit van Varsseveld.".

 

 

     

 

* Woensdag 4 April: Rick gipsloos. Door: Anuska Elzinga voor: www.rickelzinga.nl en www.mxtwente.nl.

 

"Gisteren was voor Rick een prettige dag want hij werd eindelijk na 6 weken verlost van zijn gips!!  De botten en botgroei ziet er goed uit!  Hij mag nu beginnen met dagelijkse dingen te doen met zijn handen maar mag nog niet zware dingen beuren.  Hij zal onder begeleiding van een fysiotherapeut de polsen gaan trainen om weer te mobiliseren en daarna de kracht weer op te bouwen.  Ook zal er in de polsen littekenweefsel zitten wat soepel moet worden. Het motorrijden mag de komende weken nog niet, dat zou te veel risico met zich mee brengen als hij zou vallen! Ook de beschadigde zenuw in de pink heeft tijd nodig waarvan de arts verder niet kan zeggen hoelang. We zijn er dus nog niet maar dat we er nu mee aan de slag kunnen is weer een grote stap vooruit. En "beter wat langer maar goed herstellen" dan halfgebakken terugkomen met alle risico's van dien denk ik dan maar!! En uiteraard word er nog steeds volop getraind bij de Haere, elke morgen een uur fietsen en er word nu het gips eraf is ook  gezwommen."

 

* Woensdag 4 April: Het seizoen gaat beginnen!! Persbericht van: www.shanavandervlist.nl.

 

"Het is het dan eindelijk zover, na een lange winterperiode gaat het seizoen voor Shana dan ook beginnen. In het weekend van 7 & 8 April staat de eerste Dames WK wedstrijd op de kalender, de wedstrijd is in Italië op de mooie baan in Arco di Trento. Vorig jaar heeft ze hier ook gereden en vond het een erg leuke baan. Shana heeft er erg veel zin in en kan niet wachten tot het starthek valt ! De week erna is meteen de 2de wedstrijd voor het WK in Portugal, hier is ze nog nooit geweest, maar op de filmpjes ziet dat er ook erg mooi uit. Shana gaat vanuit Italië terug naar huis, zo kan ze de hele week goed uitrusten en vliegt ze op Vrijdag samen met Freek naar Portugal. Papa en mama gaan de lange trip van 2200km met de bus doen en rijden meteen vanaf Italië door. "Shana: ik heb er erg veel zin in, de laatste WK die ik heb gereden was in Loket in de zomer. Dat is al weer een tijd geleden en kan niet wachten tot het starthek valt. De baan in Italië is erg mooi en Portugal ziet er ook goed uit. Tot slot wil ik graag iedereen bedanken die het mogelijk maakt dat ik al deze wedstrijden kan rijden. Alle sponsors, club van 100 en mijn familie !!"

Vlist MX."

 

* Woensdag 4 April: Welkom bij het Moto Cross Event Marum 2018. Bron: www.mcmarum.eu. Bewerkt door Hanssie ©.

 

"Op Zaterdag 28 en Zondag 29 Juli as.  wordt er een veteranen motorcross weekend op circuit Trimunt te Marum georganiseerd. Dit gebeurt  onder auspiciën van Motorclub Marum eo., en heeft de naam  MotoCross Event Marum gekregen. Het wordt een weekend vol motocross dat men elk jaar in het laatste weekend van Juli wil gaan organiseren.  Tijdens het evenement zijn er diverse activiteiten zoals een crossmotor onderdelen markt,  een verkiezing "mooiste classic crossmotor" ! Het is de bedoeling dat we er een leuk feestje van gaan maken, er is namelijk een tent aanwezig met live muziek. Overnachten op ons grote rennerskwartier is gratis voor de mensen die hebben ingeschreven. Douches zijn aanwezig en Vol is Vol! De volgende klassen zullen aan de start komen:

·         Damesklasse:  bij minimaal 20 deelnemers!

·         Classic klasse:  oude motoren t/m 1990,

·         Kenteken klasse: Enduro / Off Road,

·         Veteranen 40+: geboren voor 1978,

·         Veteranen 50+: geboren voor 1968,

·         Hobbyklasse:  vanaf 125cc. en

·         Startbewijshouders.

Er is een limiet van 35 rijders per klasse, maar let op  VOL = VOL . Geef je op voor de klasse die bij je past! Deelnemers kunnen zich inschrijven t/m 1 Juli, HIER vindt U alle info over dit evenement dus ook het online inschrijven."

 

 

     

 

* Dinsdag 3 April: Al heel wat jaren is Gerrit van Zoonen bezig om oude tv beelden over de motocross van videobanden op cd’s te zetten. Het betreft dan zowel tv uitzendingen van oa. Studio Sport, toen men nog motocross uitzond, de Heilige koe, Avro’s Sportpanorama enz. Maar ook John de Berk is een hot item bij Gerrit. Hij heeft al HEEL veel maar Gerrit is nog steeds opzoek naar MEER. Dus heeft U thuis nog oude video banden liggen met daarop motocross dan kunt U contact met Gerrit opnemen. Hij zal ze dan overzetten op CD voor U en houdt natuurlijk zelf ook een copy voor zijn verzameling. Hanssie weet persoonlijk dat het keurig gebeurt, en ondertussen ook al vele voormalige cross toppers. U kunt Gerrit bereiken via de mail: gvanzoonen@hetnet.nl of hem zoeken op facebook.

 

* Dinsdag 3 April: Lock Alarm, sloten met een alarm functie. Persbericht van: www.mxn.nl.

 

"Beveiliging van uw kostbare spullen is vaak geen eenvoudige zaak. De producten van Lockalarm helpen u hierbij, doordat uw bezit niet alleen beschermd wordt door een degelijk slot, maar ook door een oorverdovende sirene. De mogelijkheid van het afgaan van een alarm heeft voor de meeste potentiële dieven een zodanig afschrikkend effect, dat men zich wel twee maal zal bedenken. Om deze reden, dus juist om te voorkomen, dat men probeert om het kabelslot te vernielen, is op alle producten van Lockalarm duidelijk aangegeven, dat bij sabotage een zeer luide sirene zal afgaan.

·         De toegevoegde waarde van een slot met alarm is dus tweeërlei: ten eerste zal het veel dieven ervan weerhouden om door te zetten en ten tweede zullen, in het geval dat het alarm toch afgaat, u of anderen gewaarschuwd worden, zodat tijdig kan worden ingegrepen. Aangetoond is, dat geluid het meest effectieve middel ter afschrikking is. Niemand gaat aan de haal met een object, die lawaai maakt. Een dief zal in alle gevallen willen vermijden, dat er aandacht getrokken wordt en zal in veel gevallen het met een geluidssirene beveiligde object laten voor wat het is en op zoek gaan naar een eenvoudiger te bemachtigen object.

De Lock Alarm sloten zijn uitermate geschikt voor het beveiligen van uw motor, aanhangwagen, aggregaat en andere kostbaarheden. Kijk voor meer informatie op onze website:  http://www.mxn.nl/assortiment/accessories/lock-alarm.ht De producten van Lock Alarm zijn te verkrijgen bij uw dealer."

 

 

* Dinsdag 3 April: Hanssie kreeg laatst een mailtje van Mr. Motocrossadvies Jan Müller met de vraag of ik meer info had over de crosscarriere van Dinand Zijstra. Tja ik moest Jan helaas teleurstellen want dat wat ik nog wist dat had hij natuurlijk allang opgespoord her en der. Maar de reden waarom Jan dit wilde weten is dat hij gegevens verzameld van vele rijders en die dan in een soort van enceclopedievan de cross stopt en het op het internet zet. Tja Hanssie dus even gekeken en waarempel ik trof een zeer mooi overzicht aan en na wat verder klikken werd ik stil van verbazing. Wat een werk en tijd heeft Jan er in gestopt zeg en wat veel rijders heeft hij al benoemd. Maar Jan is natuurlijk nog op zoek naar verschillende foto's als ook wetenswaardigheden over verschillende rijders. Neemt U zelf maar eens een kijkje in Jan's wereld, gewoon HIER klikken. 

 

     

 

Ter info: Wat er ook op internet gepubliceerd is, dan nog mag men het niet ongevraagd gebruiken voor een andere of eigen website.
Ook de stukken die ik hier type vallen onder de auteursrechten cq. copyright,
HIER kunt U nalezen wat ik bedoel.

Copyright © 2004-2018 www.hansstolk.com  All rights Reserved.